Przed rejestracją zapoznaj się z Przewodnikiem.
Boksy
Pacjenci są hospitalizowani pod opieką dużego zespołu pielęgniarzy, którzy pracują w systemie zmianowym, aby zapewnić koniom całodobową opiekę. Stajnie są dodatkowo monitorowane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
54
|
|
|
10
|
|
|
23
|
|
|
20
|
|
|
36
|
|
|
218
|
|
|
22
|
|
|
42
|
|
|
3
|
|
|
0
|
|
|
61
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Minęły niecałe dwa tygodnie odkąd trafiłem do szpitala. Miałem wyjść wcześniej, ale jednak przypałętała się drobna infekcja, którą szczęśliwie udało się szybko zwalczyć antybiotykami. Gdyby nie to, miałbym szansę spędzić tam jeszcze dobry miesiąc, więc byłem szczerze wdzięczny losowi, że mnie to ominęło. Wreszcie mogłem wyjść, ale oczywiście nie mogło obyć się bez problemów. Moja mama, która miała przylecieć z tej okazji z Belgii i pomóc mi w najbliższym czasie, utknęła na lotnisku. Odwołano jej lot, więc najwcześniej mogła przylecieć dopiero jutro, a ani wypis, ani ja nie mogliśmy czekać dłużej. Postanowiłem więc po raz kolejny skorzystać z życzliwości Hayley i to ją poprosiłem o pomoc w opuszczeniu szpitala i dotarcia do domu. Mogłem też wziąć taksówkę i jakoś poradzić sobie samemu, ale pomyślałem, że Hayley na pewno da się namówić na to, żebyśmy po drodze odwiedzili stajnię. Nie wystarczały mi informacje z drugiej ręki i zdjęcia - chciałem zobaczyć Salvę na własne oczy. Powinien się czuć już całkiem dobrze. Mógł już wrócić do swojej stajni, co było dodatkową motywacją do tego, by pojawić się dziś w klinice. Chciałem uregulować rachunki i wszystkiego się dowiedzieć. Ogier nie potrzebował już zastrzyków przeciwzapalnych, również ilość leków przeciwbólowych mogła zostać ograniczona, jeśli oczywiście jego stan na to pozwalał. Wciąż miał chodzić tylko na spacery w ręku, ale już lada moment mógł wyjść na kwaterę i kursując codziennie między nią, a swoim boksem, dochodzić do zdrowia przez kolejne trzy tygodnie, bo łącznie tyle powinien zająć pełen zrost kości. Zdecydowanie miał więcej szczęścia niż ja pod tym względem.
Nie byłem w kondycji na długie wycieczki, ale ze wszystkich sił starałem się nie dać niczego po sobie poznać. Dojście od auta do stajni okazało się niemałym wyzwaniem, głównie dlatego, że wciąż nie zregenerowałem sił i po dłuższym czasie na nogach zwyczajnie zaczynało mi się kręcić w głowie. Ból był sprawą drugorzędną, choć praktycznie nie dawał o sobie zapomnieć. Mimo to czułem się pewnie wchodząc do wnętrza budynku, jakbym co najmniej wrócił zwycięsko z jakiejś bitwy. Podszedłem z Hayley do boksu, który był zajęty przez siwka i objąłem konia wzrokiem, czując dziwną mieszaninę ulgi i zmartwienia.
|
|
10
|
|
|
7
|
|
|
7
|